Wat voor soorten goedkoopste autoverzekeringen soorten zijn er en wat doet mijn verzekeraar? Inzake uw auto of motorvoertuig verzekering zijn er drie verzekeringsvormen. In deze blog lichten we de verschillende vormen nader toe. De premie hangt uiteindelijk af van je woonplaats het het automerk en type. Zoek op automerk en bereken jouw premie.

 

  1. WA
  2. WA+ Beperkt (Mini) Casco
  3. WA+ Volledig Casco (All-Risk)

 

WA- Dekking

WA is een wettelijke en verplichte aansprakelijkheidsverzekering voor schade toegebracht aan derden. Hier valt de schade ontstaan aan uw eigen motorvoertuig niet onder.

 

WA+ Beperkt Casco

WA+ Beperkt Casco dekt bepaalde evenementen, zoals diefstal-, ruit-, stormschaden etc., maar geen schade aan uw eigen voertuig door andere oorzaken.

 

WA+ Volledig Casco

WA+ Volledig casco biedt ook dekking tegen “blikschade” aan uw voertuig. Hierbij maakt het niet uit wie de schade veroorzaakt heeft. Indien uw partner onverhoopt de auto tegen een paaltje parkeert is er gewoon dekking. Natuurlijk is er geen dekking wanneer u de schade opzettelijk toebrengt aan uw voertuig.

Hoe werkt het met de schadeafhandeling?

Bent u aansprakelijk voor de schade, dan regelt de WA Verzekeraar de schade ontstaan aan derden direct met de tegenpartij of de verzekeraar van de tegenpartij. Zie ook deze blog van Unive met meer informatie over wat een WA en WA+ dekt.

 

In het omgekeerde geval betekent dit, dat u bij een WA Verzekering én WA+ Beperkt Casco Verzekering zelf actie moet ondernemen om de schade op de (verzekeraar) van veroorzaker te verhalen. Uw verzekeraar zal in eerste instantie niet de schade voor u verhalen. Behalve als u een hiervoor verzekerd bent met een verhaalverzekering of een rechtsbijstandverzekering.

 

Mocht u hiervoor niet verzekerd zijn dan kunt u uw tussenpersoon om hulp vragen. Het verhalen van uw schade luistert nauw en er kan veel misgaan. Uw tussenpersoon zal uw veelal uit service overweging op weg helpen, maar hij of zij  is wel beperkt in de mogelijkheden.

 

Let op! Wanneer de schade op de tegenpartij verhaald moet worden moet u er rekening mee houden dat de afwikkeling lang kan duren. Het kan maanden duren voordat u uw geld krijgt. U bent afhankelijk van de snelheid van de tegenpartij en diens verzekeringsmaatschappij. Doorlooptijden van enkele maanden zijn niet ongebruikelijk. Lees verder op deze pagina onze tips hoe u dit proces kunt versnellen.

 

Bij een WA+ Volledig Casco Verzekering regelt de verzekeraar het verhalen van de schade aan de eigen auto (en het verhalen van het mogelijke eigen risico), dit indien de tegenpartij aansprakelijk is.  Het voordeel van deze dekking is dus dat uw verzekeraar de schade aan uw voertuig zo snel mogelijk vergoed en daarna  de schade eigenhandig op de tegenpartij gaat verhalen.

Soorten autoverzekeringen waar je uit kunt kiezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *