Onderweg krijg je met heel veel dingen te maken. Je wilt bijvoorbeeld informatie over het weer. Kun je eigenlijk wel de weg op of is het te mistig of regenachtig? Verder is het belangrijk om goed te weten welke wegen je moet nemen om op je bestemming te komen. Vervolgens wil je weten aan welke regels jij je moet houden op de weg. Wat mag je bijvoorbeeld vervoeren en wat is verboden? Als laatste vind je misschien radio belangrijk. Tijdens jouw reis wil je jouw favoriete radio-zender kunnen luisteren en weten op welke frequentie je moet afstemmen. Hier vind je een top 5 met belangrijke dingen die je moet weten voordat je de weg op gaat en tijdens jouw transport.

Weer

Als je op weg gaat, is het weer één van de belangrijkste dingen waar je rekening mee moet houden. Het weer bepaalt vaak hoe druk het is op de wegen, maar ook de begaanbaarheid van de wegen. Door rekening te houden met het weer en verkeer tijdens het transport in Nederland, ben je zo snel en zo veilig mogelijk op je bestemming.

Soorten transportmiddelen

Behalve de vrachtwagen zijn er nog vele andere middelen waarmee je personen of producten mee kunt vervoeren. Voor het vervoeren van personen kun je gebruik maken van treinvervoer, taxi’s of bussen. Behalve personen kun je producten ook vervoeren met andere vervoersmiddelen waaronder: containerwagen, tractor, koelwagen, veewagen of via het systeemtransport. Met de trein of per schip kunnen ook treinen of goederen vervoerd worden. Kijk bij onze partners voor een overzicht van alle vervoerspartners.

Regels- en wetgeving

Om gebruik te kunnen maken van de weg, moet je als weggebruiker voldoen aan de verkeersregels. De regels zijn verschillend per weg. Van de snelheidsregels en andere verkeersregels zijn de meeste op de hoogte maar behalve deze standaardregels is er nog andere wetgeving waar jij en jouw voertuig aan moeten voldoen. Er zijn verschillende regels over het vervoeren van brandbare, ontplofbare en bijtende stoffen. Indien je precies wilt weten of jij jouw product wel op transport mag en zo ja, aan welke regels het moet voldoen, kun je dit vinden in de Wet Vervoer en gevaarlijke stoffen. Behalve je eraan houden, kan het ook zijn dat je een inspectie krijgt of je geen gevaarlijke stoffen vervoert en handelt op de juiste manier. Behalve het vervoeren van stoffen zijn er ook regels over rij- en rusttijden. Als vrachtwagenchauffeur heb je

Amusement tijdens de rit

Tijdens de rit is het natuurlijk belangrijk dat je op de hoogte blijft van de laatste informatie. Door naar de radio te luisteren hoor je up-to-date transportinformatie. Er zijn ook speciale radiozenders die gericht zijn op transport. Kijk bij onze partners voor een up-to-date overzicht van alle radiostations waar jij de laatste transportinformatie kunt vinden.