Het vervoer van pakketten heeft de laatste 2 jaar een enorme vlucht genomen. Zeker in de particuliere markt waar steeds meer supermarktketens de boodschappen tot aan de deur bezorgen. Of online aanbieders die de artikelen direct thuis afleveren. Ook door corona zijn veel ondernemers gedwongen om met name de logistiek anders in te richten. 

Koerier voor de zakelijke markt

Koeriersdiensten zijn in de zakelijke markt al langer een bekend fenomeen. Naast de gewone postbezorging gebruiken ze koeriers om pakketten te bezorgen met behulp van een bestelbusjes of personenauto’s, maar er zijn ook fietskoeriers. Ook heb je koeriers voor sneltransport en medische diensten ed of voor gevaarlijke stoffen. 

De taken van een koerier omvatten een aantal aspecten. Naast het ophalen en bezorgen, kunnen ze ook voor ontvangst laten tekenen, vragen beantwoorden of goederen mee terug nemen. Als het goed is zorgen ze voor een goede uitstraling van het bedrijf. 

Voorwaarden voor koeriers

Bij het gebruik van koerierdiensten heeft de ondernemer een aantal voorwaarden die belangrijk zijn bij het vervoer van de goederen. 

 • Snelheid van levering
  Een belangrijk keuzecriterium is of je bij een vervoerder kunt kiezen uit verschillende snelheden van levering. Hoe directer en sneller van aanbieder tot bezorgadres, des te hoger de prijs. Soms wil je als ondernemers een pakket met spoed gestuurd hebben en soms is het gebruik van meer tijd een prima alternatief. 
 • Vervoer zonder schade
  Het vervoer van de pakketten moet goed aangepakt worden. De materialen moeten veilig vervoerd worden zodat ze heel en in goede staat aankomen. 
 • Betrouwbaarheid 
  Duidelijke afspraken zijn belangrijk ook als er bijvoorbeeld getekend moet worden door de ontvanger. Vaak is het mogelijk om tussentijds geïnformeerd te worden waar een zending zich bevindt. Op die manier hou je controle over de zaken die belangrijk zijn.

Koeriers met vervoer specialisaties 

Naast het ‘gewone’ vervoer bestaat er ook specialistisch vervoer. Pakketten of materialen die vragen om extra kennis en condities bij het vervoer. 

 • Denk bijvoorbeeld aan bederfelijke goederen. Als deze in Europa geleverd worden moeten ze ook in een goede conditie aankomen. Koeltransport is hierbij noodzakelijk. Dit wordt professioneel ook wel geconditioneerd vervoer genoemd. Het koeltransport vindt plaats in tal van verschillende voertuigen, van klein tot groot. De opbouw van de laadruimte kan op verschillende manieren bepaald worden en is ook afhankelijk van het type van de goederen.
 • Ook voor het vervoer van medicijnen zijn specifieke condities nodig. Koeriers die dit kunnen hebben een GDP-certificaat. Dit is een afkorting van Good Distribution Practices en is een kwaliteitssysteem. 
 • Voor het vervoer van gevaarlijke stoffen over de weg heb je ook extra papieren nodig. De Europese overeenkomst voor het internationale vervoer wordt ADR genoemd. Dit is afgeleid van een Franse omschrijving. Gezien de mogelijke gevaren van het transport van deze goederen is het belangrijk dat hier duidelijke eisen en regels gelden. 

Gezien de vele verschillende goederen, pakketten en stoffen die vervoerd worden, zijn er verschillende keuzes te maken. Ondernemers willen hierbij dat de koeriers hun bedrijf of een representatieve manier vertegenwoordigen.

Koerierdiensten in beeld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *