Je zou een perfect en onberispelijk rijgedrag kunnen aantonen, met vele schadevrije jaren een geweldige no-claim premie opgebouwd hebben, jouw eigen risico bij een verzekering hoog houden, elke korting pakken waar jij maar recht op hebt… om uiteindelijk toch nog heel veel geld voor een kostbare autoverzekering te moeten betalen. Dat is dan niet jouw fout. Sommige auto’s zijn tenslotte duurder om qua schade te dekken dan andere. 

Waarom sommige auto’s duurder zijn om te verzekeren

Om te beginnen is het vaak zo dat des te betaalbaarder de auto is, des te goedkoper het doorgaans is om deze te verzekeren. Goedkopere modellen hebben namelijk de neiging om het minst te kosten om te repareren en zullen een lagere uitkeerwaarde bereiken als zo’n soort auto na een behoorlijke crash total loss verklaard wordt. Verder wordt er uiteraard ook rekening gehouden met de veiligheidsclassificaties van een auto. Modellen die de hoogste cijfers in de crash-dummy-testen halen, krijgen veelal gunstigere verzekeringstarieven vanwege hun meer geavanceerde inzittendenbescherming. 

De auto’s die het beste presteren in termen van hun schade geschiedenis, inclusief de kosten van fysieke schade die de auto zowel zelf oploopt als aan andere voertuigen zou kunnen toebrengen, plus de ernst van de mogelijk betrokken persoonlijke verwondingen, zullen in de meeste gevallen van de gunstigste verzekeringstarieven genieten. Dus hoewel je zou verwachten dat een goedkopere auto evenzo een lager verzekeringstarief heeft, is dat niet altijd het geval. De tarieven van autoverzekeringen variëren soms aanzienlijk, afhankelijk van het soort voertuig dat jij bestuurt (naast andere reeds hierboven genoemde factoren).

Welke typen auto’s je het beste kunt vermijden

Wil jij graag een goedkopere autoverzekering? Dan zou je dit heel graag bijvoorbeeld online via Diks verzekeringen willen checken. Verder kan je daarnaast het beste bepaalde soorten auto’s vermijden. Het bezit van de volgende type auto’s leidt namelijk gelijk al tot hogere autoverzekering tarieven:

  • Sportwagens hebben veelal de hoogste autoverzekeringen, niet alleen omdat ze specifiek voor snelheid gebouwd zijn, maar de bestuurders van deze auto’s zijn veelal jonger en daardoor vatbaarder voor ongelukken, wat de verzekeringskosten zeker opdrijft.
  • Superluxe auto’s van een zeer hoge kwaliteit zijn doorgaans een stuk duurder om te verzekeren, omdat het repareren ervan kostbaar kan zijn en het ook meer kost om ze te vervangen als ze mogelijk total loss verklaard worden.
  • Elektrische auto’s kunnen evenzeer duurder zijn om te verzekeren vanwege hun hogere prijskaartjes plus reparatiekosten. Alleen het vervangen van een Lithium-ion EV batterij kan al duizenden euro’s kosten.
  • Auto’s die het meest door dieven getarget worden, kosten in de regel ook meer om te verzekeren. Een uitgebreide verzekering keert per slot van rekening uit als jouw auto gestolen wordt, plus het dekt verder ook de schade door vandalisme, brand, overstromingen en andere grote kostbare problemen.

Slim shoppen en verzekeringstarieven vergelijken

Jij bent er uiteraard trots op een slimme shopper te zijn. Dus wanneer jij op zoek bent naar een nieuwe auto, onderzoek jij alle functies en ga je online een autoverzekering vergelijken om er zonder meer zeker van te zijn dat jij de allerbeste deal krijgt. De tarieven variëren immers enorm tussen verzekeringsmaatschappijen, dus het is belangrijk om rond te kijken. En misschien wil er op deze wijze ook achter weten te komen welke van jouw mogelijk gewenste auto’s het minst kost om heel aangenaam optimaal te verzekeren.

De goedkoopste en duurste auto’s om te verzekeren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *